Smarter_way_USA

Cea mai simpla varianta de a investi in asteptarea alegerilor prezidentiale din SUA

27/01/2024 | Bursa & Investitii | 465 views

2024 este anul in care cetatenii din peste 60 de tari, aproximativ 4 miliarde, isi vor alege liderii locali, regionali si nationali. Alegerile prezidentiale din SUA si deznodamantul lor vor avea un impact important asupra evolutiei economiei si implicit a indicilor bursieri de pe mapamond. Aceasta analiza urmareste sa prezinte cateva scenarii in ceea ce priveste evolutia indicelui S&P 500 in cazul in care Joe Biden va castiga un al doilea mandat, sau, daca, Donald Trump va reveni la Casa Alba.

S&P 500 este un indice bursier care masoara performanta a aproximativ 500 de companii din SUA. Acesta include companii din 11 sectoare pentru a oferi o imagine a sanatatii pietei bursiere americane si a economiei in general. Indicele este ponderat, ceea ce inseamna ca, capitalizarile de piata ale companiilor sunt ajustate in functie de numarul de actiuni disponibile. Datorita profunzimii si diversitatii sale, indicele S&P 500 este considerat pe scara larga unul dintre cele mai bune instrumente de masurare a companiilor mari din SUA si chiar a intregii piete de actiuni. Nu se poate investi direct in S&P 500, deoarece este un indice, dar numeroase ETF-uri il folosesc ca si reper, urmarindu-i compozitia si performanta. 

In ceea ce priveste compozitia indicelui, Apple si Microsoft se afla in topul reprezentarii, avand impreuna o pondere de peste 14%. Amazon, Nvidia, Alphabet, Meta si Tesla au o pondere cumulata de aproximativ 15%. Astfel, cei 7 Magnifici domina S&P 500, avand peste 30% din ponderea indicelui. Este important de mentionat faptul ca din top 10, mai fac parte si Berskhire Hatwaway, vehiculul de investitii al celebrului Warren Buffett si UnitedHealth Group.  

Puteti investi la bursa prin platformele:

Ce face FED-ul in 2024? 

Ultima decizie a Rezervei Federale, care, desi a pastrat rata dobanzii de referinta neschimbata, a oferit detalii despre un dot-plot care curpinde cateva scaderi in 2024, a dus la un raliu de proportii pe Wall Street. Astfel, cei trei indici americani, S&P 500, Dow Jones si Nasdaq fie au atins un nou maxim istoric, fie au recuperat pierderile inregistrate in 2022 pana la sfarsitul anului trecut. In ciuda faptului ca tot mai multi analisti considera ca FED va opta pentru o politica monetara destul de permisiva in 2024, cu scaderi succesive ale dobanzii de referinta, Jerome Powell a tinut sa sublinieze faptul ca, timing-ul si numarul de reduceri ale ratei va ramane dependent de evolutia economiei americane. Astfel, daca, imediat dupa sedinta din decembrie, expertii alocau o sansa foarte mare pentru primul rate cut inca de la sedinta din martie, ultimele statistici economice si publicarea minutei au mai temperat din aceasta frenezie.

Cele mai mari banci de investitii si firme de analiza din lume au opinii diferite cand vine vorba de momentul primului rate cut sau de amploarea lor in 2024. Astfel, 5 dintre ele, Goldman Sachs, Bank of American, UBS, Jeffries si MUFG considera ca FED-ul ar putea da inapoi inca din luna martie. La polul opus se afla cei de la Citi si Oxford Economics care aloca cea mai mare sansa pentru o scadere a dobanzii de referinta de abia in luna iulie. In ceea ce priveste procentul de scadere a dobanzii, acesta variaza la fel de mult, intre 0.5% si 2.75% pentru intreg anul. 

Conform CME FEDWatchTool, pentru sedinta din luna martie a FED, sansele pentru o scadere a dobanzii de referinta cu 0.25% sunt in prezent in jurul valorii de 61%, in timp ce, cele pentru o scadere de 0.5% de doar 2.9%. In schimb, pentru luna mai, sansele pentru un cut de 0.5% sunt in jurul valorii de 50%, in timp ce, cele care indica pastrarea dobanzii in intervalul din prezent (5.25%-5.5%), sunt de doar 6.9%.

Surse: CME Group, Bankrate.com  

Cum merge piata in preajma alegerilor prezidentiale? 

De-a lungul istoriei indicelui S&P 500, au existat 23 de alegeri prezidentiale. In 19 dintre cazuri (83%), performanta indicelui a fost pozitiva in acest interval. Cand un democrat s-a aflat la putere, cum este cazul cu Joe Biden in prezent, si acesta a fost urmat de un alt democrat la Casa Alba, randamentul indicelui pentru intreg anul electoral a fost in medie de 11%. Este interesant de notat faptul ca, in cazul in care un republican urmeaza unui presedinte democrat, cum ar putea fi in cazul alegerii lui Donald Trump, randamentul mediu creste pana la valoarea de 12.9%.

Punand lucrurile in perspectiva, din 1928 si pana in 2016, randamentul mediu in cazul alegerii unui republican a fost de 15.3%, iar pentru un democrat de doar 7.6%. In aceste calcule se iau in considerare si anii in care economia s-a aflat in perioade de boom, dar si cei in care am asistat la crize financiare cum a fost cazul in 2000 sau 2008.

Pentru ultimele alegeri din 2020, in care tot cei doi candidati din prezent s-au duelat pentru functia de presedinte, randamentul indicelui S&P 500 a fost de 16%. Cu toate acestea, cei de la Goldman Sachs, ofera o statisitica diferita, urmarind doar performanta incepand cu 1984. Din acest model, reiese un randament mediocru in anii electorali de doar 4%. Aceste statistici trebuie puse in balanta cu performanta medie anuala a indicelui american, care este de 9%. Conform ultimelor sondaje, realizate de CBS, 45% dintre americani considera ca vor fi mai bine din punct de vedere financiar daca Trump ar iesi castigator, pe cand doar 18% considera ca ar putea avea de castigat daca Biden ramane la Casa Alba.

Din punct de vedere al performantei sectoriale, serviciile financiare si energia au oferit cele mai bune randamente in anii cu alegeri prezidentiale incepand din 1973. Sectorul tehnologic, care a fost cel mai performant in ultimii 50 de ani in care nu au existat alegeri prezidentiale, a fost unul dintre cele mai slabe din prisma performantei. Sectorul care a inregistrat cele mai mari scaderi este cel al materialelor, care a fost chiar si sub cel tehnologic in acest interval.

Surse: MorganStanley

Biden vs. Trump 

In timpul presedentiei lui Trump, indicele S&P 500 a crescut cu aproape 70% pe baza randamentului total, care include si dividendele. Sub Biden, performanta a fost de doar 23% pana la finele anului trecut. Diferenta in performanta bursiera este si mai evidenta daca ne uitam la indicele de tehnologie, Nasdaq – 142% vs. 7%. In ciuda acestor diferente majore, pandemia Covid-19 a provocat perturbari grave ale economiei si pietei, atat in 2020 sub Trump, cat si in 2021, in primul an al presedentiei lui Biden. Spre exemplu, economia americana a inregistrat o crestere a PIB de doar 2.6%/an in timpul mandatului lui Trump, comparativ cu 6.9% sub Biden. Cu toate acestea, cifrele sunt distorsionate de scaderea aberanta de 2.8% a PIB in 2020, dupa inchiderile economice aferente pandemiei.

Surse: Barron’s

Maxim record sau corectie? 

Dupa un 2023 in care analistii au fost surprinsi de raliul de pe bursa din SUA, predictiile pentru 2024 sunt mult mai generoase. Dupa ultimul anunt al FED, majoritatea bancilor de investitii intrevad un nou maxim record pentru indicele american. Analistii isi bazeaza estimarile pe scaderea costurilor de imprumut, scenariul de soft-landing si un an in care piata de IPO se va dezgheta cu adevarat. Mediana prognozelor pentru nivelul de sfarsit de an al indicelui S&P 500 este de 5,068 de puncte, care echivaleaza cu un randament de 7.8% fata de pretul inregistrat la inceputul acestei saptamani. De partea cealalta a baricadei se situeaza analistii de la JPMorgan Chase, care au un pret tinta de 4,200 de puncte pentru sfarsitul anului in curs, echivalentul unei scaderi de 10.5%. Echipa condusa de Marko Kolanovic intrevede dificultati pentru consumatori, o potentiala recesiune si o multitudine de incertitudini geopolitice, multe dintre ele dicatate de ritmul alert de alegeri de pe mapamond din 2024. Toate acestea ar putea creste preturile materiilor prime precum si al petrolului, care la randul lor ar afecta prospectele de crestere economica.

Preturi tinta pentru urmatoarele 12 luni pentru S&P 500 

Surse: MorganStanley, Barron’s, USnews, New York Times

Oportunitati si riscuri ale investitiei in S&P 500

Oportunitati 

  • Expunere: Investitia intr-un ETF care urmareste indicele S&P 500 ofera expunere asupra celor mai mari si profitabile 500 de companii din SUA. Indicele are in componenta cele mai relevante sectoare ale economiei si este restructurat periodic pentru a fi in trend cu schimbarile macro. Totodata, riscul este mitigat de aceasta diversificare, prin faptul ca portofoliul nu este compus doar din cateva companii care pot avea oscilatii importante.
  • Randamente: Conform celor de la Crestmont Research, pentru investitorii cu un timeframe de minim 20 de ani, nu exista nici un moment din istoria indicelui in care randamentul sa fi fost negativ. Cu alte cuvinte, o investitie in S&P 500 garanteaza, istoric vorbind, un randament pozitiv pentru cei care au un timeframe de lunga durata.
  • FED: La inceputul acestei saptamani, una dintre vocile cele mai hawkish din randul membrilor FED, Bowman, a recunoscut ca cel mai probabil am ajuns la capatul cicluclui de majorare a dobanzii de referinta in SUA. Acest lucru ar putea impulsiona si mai mult investitorii care vor dori sa se pozitioneze pentru un nou maxim record in urmatoarea perioada.

Riscuri 

  • $: Scaderea dolarului american fata de alte valute internationale pe parcursul anului 2023 a dus la un raliu sustinut pe bursa americana. Dupa prima saptamana din 2024, dolarul a inregistrat cea mai mare crestere de inceput de an din ultima decada, iar, o eventuala continuare a acestui trend ar putea avea un efect negativ asupra performantei indicelui.
  • Randamentul istoric: S&P 500 are o medie a randamentului anual de aproximativ 9%. Dat fiind faptul ca in 2023, aceasta cifra a fost depasita de aproximativ 2.5 ori, este de asteptat ca performanta in urmatorii ani sa fie sub cea din acest an, care poate fi considerat o exceptie.
  • Dependenta de Big Tech: Apple, Microsoft, Meta, Tesla, Nvidia si Alphabet continua sa domine indicele, lucru care i-ar putea afecta performanta in 2024 daca sectorul tehnologic va avea parte de o corectie, cum a fost cazul in precedentele instante cand au avut loc alegeri prezidentiale.

Surse: Investopedia, MarketWatch, MacroTrends, CNBC 

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Tags: , , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile