Smarter_way_USA

Cum începi să investești cu doar 75 de lei lunar

09/02/2024 | Bursa & Investitii | 303 views

Adevărul este că trăim într-o perioadă definită de rapiditate și incertitudine economică. Timpul nostru este mai prețios ca niciodată. La fel de prețioasă s-a dovedit a fi și planificarea financiară pe termen lung, într-un context în care viitorul economic este din ce în ce mai imprevizibil. În această lume în continuă schimbare, investițiile pasive emerg ca o soluție ideală pentru mulți dintre noi.

Ultimii ani au arătat o preferință crescândă pentru strategii de investiții care necesită mai puțin timp și mai puține cunoștințe detaliate despre piețele financiare. Investițiile pasive, cum ar fi fondurile indexate și ETF-urile (Exchange-Traded Funds), oferă o modalitate de a accesa piețele financiare cu costuri reduse și cu o diversificare mai largă, fiind astfel atrăgătoare pentru o gamă largă de investitori, inclusiv cei la început de drum.

De ce preferă investitorii români strategiile pasive?

Strategiile de investiții pasive au câștigat popularitate pentru că oferă o serie de avantaje esențiale:

  • Diversificare: ETF-urile și fondurile indexate permit investitorilor să-și diversifice portofoliul cu ușurință, reducând astfel riscul.
  • Costuri reduse: Aceste instrumente au, în general, comisioane mai mici decât fondurile gestionate activ, ceea ce le face o opțiune atractivă pentru cei sensibili la costuri.
  • Transparență și accesibilitate: ETF-urile oferă transparență în ceea ce privește activul subiacent și sunt accesibile pentru cumpărare și vânzare pe bursă, similar acțiunilor.

În acest context, XTB, un jucător major în sectorul de investiții la bursă, și-a consolidat poziția pe piața din România, oferind acces la o gamă largă de ETF-uri. Aceste instrumente acoperă diverse sectoare și regiuni, fiind o soluție ideală pentru cei care doresc să beneficieze de avantajele investițiilor pasive.

De exemplu, în 2023, 44,5% dintre clienții din România ai companiei globale de investiții XTB au investit în ETF-uri. Preferatele românilor sunt ETF-urile pe indici (cum ar fi S&P 500, MSCI World și NASDAQ 100), ETF-urile care includ companii cu ratinguri ridicate în privința factorilor de mediu, social și guvernanță (ESG) și ETF-urile cu expunere pe companiile de tehnologie.

Cum devii investitor pasiv cu Planurile de Investiții de la XTB?

Planurile de Investiții oferite de XTB constituie o metodă accesibilă și eficientă pentru a elabora un portofoliu diversificat, personalizat în funcție de obiectivele fiecărui investitor. Prin investiția de bază, de numai 75 de lei, investitorii pot configura un plan cuprinzând până la nouă ETF-uri diferite. Fiecare client are posibilitatea de a dezvolta până la zece astfel de planuri, având la dispoziție o selecție impresionantă de peste 350 de fonduri tranzacționate la bursă din diverse sectoare și regiuni.

Cu o investiție minimă de doar 15 euro, 75 de lei sau 15 dolari pentru fiecare Plan de Investiții, strategiile de investiții pot fi ajustate la necesitățile individuale. XTB furnizează informații detaliate despre ETF-uri, inclusiv evaluări bazate pe date de la Morningstar, performanța financiară și structura portofoliului, facilitând accesul la informații esențiale pentru clienți. Aceștia pot monitoriza istoricul de performanță al ETF-urilor pe o perioadă de cinci ani, permițând o analiză aprofundată a opțiunilor de investiție.

După alocarea sumei dorite pentru Planul de Investiții, clienții au libertatea de a decide procentul alocat fiecărui ETF din plan, simplificând gestionarea portofoliului. De asemenea, XTB a implementat opțiunea de plăți recurente în aplicația sa, permițând investitorilor români să își alimenteze periodic portofoliile cu o frecvență selectată (zilnic, săptămânal sau lunar) și prin metoda de plată preferată, cum ar fi cardul de credit, transferul bancar sau folosind fondurile din contul XTB.

Investițiile suplimentare sunt automat distribuite conform alocării stabilite inițial, făcând procesul de investiție pasivă pe termen lung mai simplu și eficient. Funcția de autoinvestire poate fi configurată individual pentru fiecare portofoliu și poate fi oricând modificată sau anulată prin intermediul aplicației XTB.

XTB oferă un comision 0% pentru investiții de până la 100.000 de euro (acest plafon se resetează lunar) și nu percepe taxe pentru administrarea planurilor de investiții, o veste favorabilă pentru investitorii atenți la costuri și dornici să-și optimizeze randamentele. Regimul fiscal aplicat este similar cu cel pentru achiziționarea de ETF-uri și acțiuni.

La XTB, primești dobândă la EUR, USD și RON în așteptarea oportunității perfecte de investiție

XTB oferă dobândă pe fondurile neinvestite din conturile clienților – o caracteristică destul de rară în rândul platformelor de investiții. Acest lucru înseamnă că banii clienților continuă să crească, chiar și atunci când nu sunt investiți în instrumente financiare. În oferta XTB se regăsesc peste 5.900 de instrumente, inclusiv acțiuni, ETF-uri, CFD-uri bazate pe perechi valutare, mărfuri, indici, acțiuni, ETF-uri și criptomonede.

Ratele de dobândă sunt competitive și aplicabile pentru depozitele în lei, euro și dolari. Acest beneficiu este disponibil atât pentru clienții existenți, cât și pentru cei noi.

Calculele sunt efectuate zilnic, indiferent de valoarea totală a fondurilor din cont, iar plata dobânzii se realizează lunar, direct în conturile clienților.

În ceea ce privește ratele dobânzilor, clienții existenți ai XTB beneficiază de un procent anual de 2% pentru depozitele în lei și euro, și de 2,5% pentru cele în dolari.

Puteti investi la bursa prin platformele:

Recomandare: Nu uitati sa aveti un portofoliu diversificat pentru a fi protejat in caz de situatii mai putin placute in cazul unora dintre investitiile din portofoliu!

binance-banner-1024x127.jpg


Disclaimer: Nu sunt un analist financiar, consultant si nici broker. Iti voi oferii ajutorul prin prisma experientei personale pe portofoliul propriu de investitor si nu de povestitor. Ceea ce vei decide sa faci in urma discutiei cu mine, este strict responsabilitatea ta. In momentul in care vei lua decizia sa investesti, iti voi recomanda si o lista de brokeri autorizati cu care vei putea discuta si incepe deschiderea contului de tranzactionare.

Tags: , , , , ,

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile