Smarter_way_USA

#pescurt: Știrile business ale zilei 28 octombrie 2019

28/10/2019 | #pescurt | 1,069 views

  • In primele noua luni ale anului curent, Mecanica Ceahlau a raportat un profit net de 8.37 mil. RON. Suma obtinuta este de aproximativ cinci ori mai mare decat suma din perioada similara a anului precedent, fapt datorat in mare parte banilor incasati de companie din vanzarea activelor corporale, care insumeaza 21.18 mil. RON. In schimb, cifra de afaceri a companiei s-a diminuat cu circa 8%, totalizand 22.09 mil. RON. (Sursa: bursa.ro, comunicat companie)
  • Romgaz si SOCAR, companie petroliera ce apartine Republicii Azerbaijan, au semnat un memorandum prin care ambele com- panii se angajeaza intr-un proces de cooperare privind proiectele upstream (explorare si productie) de petrol si gaze. De ase- menea, a fost mentionata si o posibila colaborare intre cele doua companii ce vizeaza conducta de gaze Trans-Anatolian Natu- ral Gas Pipeline si gazoductul TransAdriatic Pipeline. (Sursa: Profit.ro)
  • Pentagonul a atribuit un contract in valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari companiei Microsoft pe o durata de 10 ani, in vederea modernizarii sistemului de date si trecerea acestuia la tehnologia cloud. A fost o decizie neasteptata, in contextul in care Amazon Web Services reprezenta principalul favorit pentru a primi contractul, avand o cota de piata de 45%, comparativ cu procentul de 25% detinut de Microsoft. Imediat dupa publicarea deciziei, actiunile Microsoft s-au apreciat cu aproximativ 3%, iar cele ale Amazon au scazut cu pana la 1%. (Sursa: reuters.com)
  • Compania cheltuie, in medie, 10.59 USD, insemnand costuri de impachetare si transport, pentru livrarile ce trebuie efectuate intr-o zi, comenzi care au o valoare medie de 8.32 USD. In schimb, pentru comenzile ce trebuie livrate in doua sau mai multe zile, costurile scad la 5 USD, iar valoarea medie a comenzii atinge aproximativ 23 USD. Compania a investit sume considerabile pentru a isi mentine cresterea nucleului afacerii si pentru a-si mari gradul de satisfactie al clientilor, in special al abonatilor Prime, ceea ce a dus la o deteriorare a profitului in T3/2019. (Sursa: nytimes.com)
  • HSBC Holdings a declarat ca profitul net pentru al treilea trimestru a scazut cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza conditiilor nefavorabile ale pietei. Luni, gigantul bancar din Marea Britanie a anuntat ca profitul net trimestrial a scazut la 2.97 mld. USD, de la 3.9 mld. USD, inregistrat cu un an mai devreme. De asemenea, cifra de afaceri a scazut cu 3.2% pana la 13.36 mld. USD. (Sursa: WSJ.com)
  • Actiunile Nuclearelectrica (SNN) au inregistrat un nou maxim istoric, de 14.5 RON pe actiuni, dupa ce a incheiat joi, 24 oc- tombrie, a saptea sedinta consecutiva de crestere, totalizand in aceasta scurta perioada un randament de 9.16%. Astfel, de la inceputul anului, actiunile s-au apreciat cu aproximativ {etoroCFDrisk}%, fapt ce a dus la o capitalizare de 4.28 mld. RON. (Sursa: ZF.ro)
  • Cotatia actiunilor PayPal a inregistrat o evolutie pozitiva, de +8% in sedinta de ieri, dupa ce compania a raportat rezultate aferente T3 2019 peste asteptarile pietei, atat la nivel de profit cat si venituri totale. Profitul per actiune de 0.39 USD inregistrat in T3, a depasit cu 0.01 USD asteptarile. Veniturile trimestriale de 4.38 mld. USD, in crestere cu 19% fata de T3 2018, au fost cu 30 mil. USD peste asteptarile analistilor. Pentru T4 2019, PayPal se asteapta la venituri trimestriale de 4.89-4.95 mld. USD, fiind in linie cu estimarile analistilor, in timp ce pentru intregul an 2019 se asteapta la venituri anuale de 17.7-17.76 mld. USD. (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Cotatia actiunilor Intel a crescut cu pana la 8% in sedinta de tranzactionare after-hours, dupa ce compania a raportat rezultate financiare peste asteptari. Profitul pe actiune in T3 2019, de 1.35 USD, a despasit asteptarile cu 0.19 USD. Veniturile trimes- triale de 19.2 mld. USD, in crestere cu 0.2% fata de aceeasi perioada a anului trecut au fost cu 1.13 mld. USD peste asteptari. Pentru intregul an 2019, compania se asteapta la venituri de 71 mld. USD (peste estimarile anlisitlor de 68.5 mld. USD) si un profit per actiune de 4.6 USD (peste estimarile de 4.38 USD). (Sursa: SeekingAlpha.com)
  • Dupa sedinta de tranzactionare de joi, 24 octombrie, Tesla a depasit General Motors din punct de vedere al capitalizarii bursi- ere, ca urmare a unei cresteri de 17% a actiunilor in contextul raportarii peste asteptarile analistilor in T3. Astfel, pretul actiuni- lor a crescut cu aproximativ 21% in timpul sedintei de tranzactionare, depasind pragul de 300 USD.
  • De mentionat este faptul ca Tesla atinge pentru a doua oara statutul de cea mai valoroasa companie auto din SUA, dupa ce in trecut a fost devansata de General Motors, companie ale carei actiuni au crescut notabil in ultima perioada. In alte stiri, Tesla a inceput vanzarea modelului 3 in China, acesta fiind insotit de functia autopilot si pornind de la pretul de 50,310 USD, devenind cel mai ieftin model vandut de companie pe piata din China. (Sursa: reuters.com, news.ro)
  • Actiunile companiei Amazon au scazut cu aproximativ 7% dupa ce compania a anuntat o diminuare a profitului trimestrial cu 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul per actiune a atins valoarea de 4.23 USD, sub asteparile analistilor care previzionau 4.59 USD per actiune. Conform reprezentantilor Amazon, scaderea se datoreaza politicii de livrare intr-o singura zi pentru clientii Prime, ceea ce a dus la o crestere insemnata a costurilor. Aceasta a reprezentat prima raportare din ultimii 2 ani cand profitul companiei a inregistrat un declin. Cu toate acestea, cifra de afaceri a crescut cu 24%, ajungand la 70 mld. USD, valoare mai mare decat cea indicate de asteptarile analistilor. (Sursa: wsj.com)
  • Compania de servicii financiare Visa a inregistrat in T3 2019 o cifra de afaceri de 6.15 mld. USD, cu 13.1% mai mare decat peri- oada similara a anului trecut, depasind cu 60 mil. USD asteptarile analistilor. Cu toate acestea, profitul per actiune de 1.34 USD a fost sub pragul previzionat de analisti, anume 1.42 USD per actiune. Ieri, compania a anuntat un dividend trimestrial de 0.30 USD per actiune, cu 20% mai mult decat dividendul prealabil de 0.25 USD per actiune. (Sursa: seekingalpha.com)
  • Compania Regal SA, listata pe piata AeRO si detinuta in procent de 93% de SIF Moldova a raportat o pierdere consolidata de 46,382 RON, contrar bugetului de venituri si cheltuieli asteptat de catre companie care prevedea un profit de 242,440 RON. Firma are ca domenii principale de activitate: inchirieri bunuri mobiliare, restaurante, cumparare si vanzare bunuri imobiliare, dar si alte intermedieri financiare. (Sursa: comunicat companie)
  • Sphera group, detinatoare a francizelor Taco Bell, KFC si Pizza Hut in Romani va plati vineri, 25 octombrie, dividende in valoare de 14 mil. RON, reprezentand 56% din profitul net inregistrat de companie in anul 2018. In alte stiri, Sphera Franchise Group continua expansiunea brandului Taco Bell, inaugurand pe data de 23 octombrie un nou restaurant in interiorul Ploiesti Shopping City, fiind al 5-lea oras unde Taco Bell este prezent. (Sursa: zf.ro; smark.ro)
  • Astazi, Daimler a raportat rezultatele aferente T3 2019, compania inregistrand un profit net la nivel de grup de 1.8 mld. USD, in crestere cu 2.95% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile trimestriale de 43.3 mld. USD, in crestere cu 7.7% fata de T3 2018, au fost influentate de cresterea vanzarilor masinilor si dubelor Mercedes-Benz cu 8%, respectiv 10%. Castigul per acti- une raportat de companie a fost de 1.61 USD, peste cel de 1.58 USD inregistrat in T3 2018. Pentru 2019, compania a declarat ca se asteapta la rezultate inferioare celor din anul precedent, procedurile legale privind emisiile diesel ar putea reduce profitu- rile inregistrate de vechiculele Mercedes-Benz. (Sursa: Reuters.com, comunicat companie)
  • Ieri, compania americana si-a redus asteptarile pentru profitul operational aferent intregului an curent, dupa inregistrarea unui T3 sub asteptari. Actiunile Ford au scazut cu peste 2% in tranzactionarea after-hours. Profitul net trimestrial inregistrat de com- panie de 425 mil. USD, echivalent a 11 centi pe actiune, este in scadere cu peste 57% fata de cel din T3 2018. Veniturile trimes- triale de 37 mld. USD au scazut cu 2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar au fost peste asteptarile pietei de 33.98 mld USD. Vanzarile in SUA au scazut cu 4.9%, in timp ce vanzarile din China au scazut cu 300 mil. USD, iar cota de piata in China a scazut la 2.3%, fata de cea de 2.9% inregistrata in 2018. (Sursa: Reuters.com)
  • Cotatia actiunilor Tesla a inregistrat o crestere cu 20% imediat dupa publicarea raportului trimestrial, in special datorita faptu- lui ca s-a realizat un profit per actiune de 0.78 USD, contrar asteptarilor analistilor care prevedeau o pierdere de 0.46 USD per actiune. Motivul principal ce a contribuit la rezultatul pozitiv inregistrat a fost reducerea cheltuielilor, dupa cum afirma CEO-ul companiei, Elon Musk. Desi pretul Modelului 3 a fost redus, reprezentantii companiei declara ca imbunatatirea marjei brute a fost sustinuta in principal de reducerile de cost ale procesului de productie si a materialelor. (Sursa: WSJ.com)
  • Ieri, compania JNJ a anuntat reducerea profitului trimestrial anuntat anterior cu 3 mld. USD, aceasta suma fiind luata in consid- erare pentru o posibila intelegere in cadrul proceselor legale aflate pe rol. Compania Johnson&Johnson si-a redus profitul net la 1.8 mld. USD, echivalent a 0.66 USD pe actiune. (Sursa: Reuters.com)
  • Ieri, compania americana a anuntat achizitia strart-upului Health Navigator, tranzactia inregistrata fiind a doua de acest fel din industria serviciilor de sanatate. Anul trecut, Amazon.com a achizitonat PillPack, anuntandu-si strategia de a intra pe piata de lanturi de farmacii si de distributie de medicamente. Valoarea acordului nu a fost mentionata de catre companie. (Sursa: Reu- ters.com)
  • CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat ca va continua implementarea sistemului de plati Libra in ciuda criticii vehe- mente venite, in special, din partea autoritatilor. Acesta a fost audiat de catre Congres timp de 6 ore, perioada in care a ras- puns intrebarilor referitaore la moneda digitala, confidentialitatea datelor, dar si alegeri electorale. El a specificat ca nu gar- anteaza pentru functionalitatea monedei Libra si ca aceasta nu va fi lansata fara acordul autoritatilor americane. Membrii Con- gresului au punctat faptul ca Facebook ar trebui sa-si rezolve actualele probleme inainte de a se gandi la implementarea unei monede digitale. (Sursa: Reuters.com)
  • Microsoft anunta cresteri ale vanzarilor de servicii cloud peste estimarile analistilor, conform unei analize a specialistilor din cadrul companiei. Acestia se asteapta la un venit din serviciile cloud situat intre 11.25 mld. USD si 11.45 mld. USD, valori ce depasesc suma de 11.2 mld USD previzionata de analisti. De asemenea, compania urmareste o crestere de peste 10% a vanzarilor si a marjei brute pentru anul fiscal 2020. (Sursa: Reuters.com)
  • In a doua parte a zilei de ieri, Romgaz a publicat rezultatele operationale cheie pentru primele 9 luni ale anului curent, urmand ca rezultatele financiare consolidate pentru trimestrul 3 sa fie publicate la data de 14 noiembrie 2019. Din raport rezulta ca productia de hidrocarburi si energie electrica a companiei in T3 2019 ar fi scazut cu 2.5%, respectiv 57.7% fata de perioada sim- ilara din 2018. Contrar, gazul metan extras brut in primele 9 luni ale anului curent ar fi inregistrat o crestere de 0.70% fata de aceeasi perioada a anului trecut. (Sursa: comunicat companie)
  • Consiliul de Administratie al companiei Teraplast a aprobat ca plata compensatiilor fractiunilor de actiuni, rezultata in urma procedurii majorarii de capital, sa se realizeze pe data de 6 noiembrie 2019, investitorii urmand sa primeasca 0.28 RON pe acti- une, data de inregistrare fiind pe 23 octombrie. (sursa: comunicat companie)
  • Astazi, OMV Petrom si CivicNet, o organizatie nonguvernamentala, au lansat o platforma digitala Meserii.ro ce are ca scop co- nectarea invatamantului profesional si tehnic din Romania cu oportunitatile din mediul profesional national, fiind prima platforma de acest tip lansata in Romania. (Sursa: InvestingRomania)
  • Compania a convocat actionarii pe 25 noiembrie 2019, ca ordine de zi avand aprobarea prelungirii facilitatilor de credit cu BCR si aprobarea mandatarii Directorului General. Data de referinta a actionarilor pentru AGEA este 18 noiembrie. (Sursa: comuni- cat companie)
  • SIF Oltenia a lichidat in al doilea trimestru al acestui an detinerea de 43 mil. RON pe care o avea in cadrul companiei Electrica, reprezentand 1.1% din capitalul social al acesteia. Conform datelor ZF, SIF Oltenia, cea mai tranzactionata SIF dintre cele ex- istente pe piata locala, a vandut parte din cele 3.9 mil. actiuni catre fonduri de pensii private, parte a Pilonului II. (Sursa: ZF.ro)
  • Boeing a decis demiterea unui director executiv din cadrul diviziei comerciale, a lui Kevin McAllister. Asadar, aceasta decizie reprezinta prima plecare la nivel inalt in cadrul companiei de la data celor doua accidente ce au implicat aeronave 737 MAX, ce au condus compania intr-o criza greu de gestionat. (Sursa: reuters.com)
    Facebook Inc. (US.FB) Pret curent 182.34 (-3.91%) P/E – P/BV – P/S –
    Patruzeci si sase de procurori s-au alaturat unei investigatii impotriva Facebook, acuzata ca ar fi intreprins activitatii de mono- pol, aceasta investigatie ar putea duce la modificari masive ale practicilor sale de afaceri. Procurorul General, Letitia James, a declarat ca numarul ridicat de state care iau parte la aceasta ancheta reflecta gradul de ingrijorare a autoritatilor cu privire la ce ar putea fi o reducere a posibilitatilor de alegere a consumatorului, cresterea nejustificata a pretului de advertising, dar si un comportament care ar fi pus informatiile clientilor in pericol. (Sursa: MSN.com)
  • Lexus, brandul de lux al companiei Toyota, a anuntat lansarea in 2020 a primului vehicul in totalitate electric, intr-o piata tot mai competitiva a automobilelor cu zero emisii CO2. Astfel, obiectivul impus de companie este ca volumul vanzarilor de vehicu- le electrice si hibrid sa-l depaseasca pe al celor de benzina pana in anul 2025. (sursa: reuters.com)
  • In urma sedintei de luni, Consiliul de administratie al companiei Electrica (EL), a aprobat prospectul ce prevede majorarea capi- talului social cu maximum 6 mil. RON (604,983 actiuni noi cu valoare de 10 lei fiecare). Pentru realizarea acestei majorari, com- pania are nevoie intai de aprobarea ASF-ului. (sursa: ZF)
  • Ieri, Purcari a anuntat un nou actionar ce detine o participatie de 5% in urma vanzarii pachetului Lorimer Ventures, de la ince- putul lunii octombrie. Managerul de fonduri din Cehia, Conseq Investment Management si-a majorat la 6.25% participatia in cadrul companiei Purcari Wineries (WINE) prin achizitia unui pachet de 1.25 milioane de actiuni. (sursa: ZF)
  • Compania iHunt Technology Import Export S.A. anunta ca, in luna octombrie au fost deschise 16 noi magazine “iHunt-Partner”. Conform planului de dezvoltare al societatii, acesta prevede atingerea unei tinte de 50 de magazine “iHunt-Partner” deschise pana la sfarsitul anului curent. (sursa: comunicat companie)
  • Wing, subsidiara companiei Alphabet, a devenit prima companie din SUA care a reusit livrarea unui pachet utilizand drone. In locatia de test, Christiansburg – un mic oras din statul Virgina, cei 22,000 de rezidenti pot comanda diferite produse, medica- mente si o selectie de dulciuri ce vor fi livrate prin intermediul unei drone. In timp ce alte companii precum Amazon, UPS si Uber Eats ar lucra sa lanseze astfel de servicii, Wing a fost prima care a obtinut aprobarea de a pilota drone multiple in acelasi timp din partea Administratiei Federatiei de Aviatie. (Sursa: MSN.com)
  • Ieri, statul Colorado a anuntat ca a renuntat la procedura legala pentru a opri fuziunea dintre T-Mobile si Sprint Corp, devenind al doilea stat, dupa Mississippi, ce se retrage din aceasta procedura. Astfel, raman 15 state care se opun fuziunii, prin interme- diul procurorilor generali, printre care New York si California si 13 state care sunt in favoarea acesteia. Fuziunea dintre cele doua companii este evaluata la 26 mld. USD. (Sursa: Reuters.com)
  • In cursul zilei de astazi, compania Infosys a anuntat ca a inceput investigarea acuzatiilor privind practici neloiale ale CEO-ului Salil Parekh, dupa ce ar fi primit plangeri anonime cu privire la deplasarile acestuia in SUA si Mumbai. Actiunile companiei din India au scazut cu peste 12%, fiind cea mai mare scadere intra-day inregistrata de companie din ultimii 6 ani. (Sursa: Reu- ters.com)
  • Competitorul american al Bombardier, Gulfstream, a lansat ieri, mult asteptata aeronava G700, la un pret de 75 mil. USD. Noul avion foloseste motoarele Pearl 700, fabricate de catre Rolls-Royce. Conform presedintelui diviziei aerospatiale, Mark Burns, se anticipeaza ca livrarea aeronavei sa aiba loc incepand cu 2022. (Sursa: reuters.com)
  • Vineri, Romgaz a anuntat incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu Termo Calor Confort S.A. in valoare de 5.5 mil. RON, dar si semnarea unui act aditional ce modifica obiectul, pretul si prelungeste perioada contractului in valoare de 51.82 mil. RON cu Societatea Complex Energetic Hunedoara S.A. (Sursa: comunicat companie)
  • Astazi, compania a anuntat achizitionarea Spitalului Lotus SRL din Ploiesti, preluand intregul pachet de actiuni. In 2018, spitalul Lotus a deservit aproximativ 100,000 de pacienti, avand un personal medical de peste 135 de angajati si inregistrand o cifra de afaceri de 3.9 mil. EUR anul trecut. Astfel, grupul MedLife, prin preluarea spitalului Lotus din Ploiesti, isi extinde portofoliul de companii, depasind un numar de 25 de companii achizitionate. (Sursa: comunicat companie)
  • Compania germana si-a exprimat interesul in vederea gasirii unor noi parteneri pentru serviciile de mobilitate, operate in par- teneriat cu Daimler. BMW si-a unit serviciile DriveNow, ParkNow si ChargeNow cu cel al Daimler, Car2Go. Serviciile de mobilita- te includ servicii de incarcare a masinilor electrice, de parcare si sharing de autovehicule. (Sursa: Reuters.com)
  • In urma cresterii neincrederii privind proiectul Libra, compania Facebook a anuntat ca ar putea crea o criptomoneda bazata pe monede nationale precum dolarul, in locul unei monede sintetice precum cea propusa initial. Liderul proiectului, David Marcus de la Facebook a declarat ca scopul principal este de a crea un sistem mai eficient de plati, dar este deschis la mai multe alter- native. (Sursa: Reuters.com)
  • Vineri, compania Johnson & Johnson a anuntat ca va retrage aproximativ 33,000 de sticle de pudra de talc din SUA, dupa ce autoritatile au descoperit urme de azbest in unele sticle achizitionate online. In urma anuntului, actiunile JNJ au scazut cu mai mult de 6%. (Sursa: Reuters.com)
  • In urma intalnirii de duminica al Consiliului de Administratie si a managementului executiv al diviziei de aeronave si logisitica din Texas, reprezentantii companiei au declarat ca inca investigheaza ce reprezinta mesajele pilotului de acum 2 ani privind intampinarea anumitor probleme cu software-ul aeronavelor 737 Max. (Sursa: Reuters.com)
  • Vineri, dupa aproximativ o saptamana de la sistarea productiei de motociclete electrice, pe motivul unor probleme de alimentare cu energie, compania americana a reluat productia si livrarea motocicletelor electrice. (Sursa: wsj.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile