Smarter_way_USA

#pescurt: Stirile business ale zilei 8 octombrie 2019

09/10/2019 | #pescurt | 1,146 views

  • Nuclearelectrica si Consortiul FALCON (Ansaldo Nucleare, ENEA si ICN) au semnat in data de 3 octombrie 2019 Memorandul de Intelegere privind cooperarea pentru dezvoltarea reactorului de Generatie IV, ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor European Demonstrator). Acesta este un reactor de demonstratie pentru tehnologia reactorilor rapizi raciti cu plumb, ale carei principale obiective sunt: minimizarea cantitatilor de deseuri radioactive produse, utilizarea mult mai eficienta a resurselor de uraniu s.a. (Sursa: comunicat companie)
  • Constructia centralei noi a Romgaz de la Iernut este in intarziere, iar finalizarea va fi amanata cel putin jumatate de an, potrivit secretarului de stat al Ministerului Energiei, Doru Visan. Centrala ar fi trebuit sa fie data in folosinta la inceputul anului 2020, potrivit planurilor initiale, dar au aparut intarzieri, atat ca urmare a unor neintelegeri intre parteneri, cat mai ales a unei pre- vederi din OUG 114 privind majorarea salariilor in constructii, dupa cum declara directorul companiei, in august. Anterior, in luna iunie, Doru Visan a afirmat ca centrala va fi gata “undeva in vara viitoare”, insa Romgaz a confirmat ca aceasta are ca obi- ectiv punerea in functiune in primul trimestru al anului viitor. (Sursa: FinancialIntelligence.ro)
  • Grupul Electrica vizeaza pozitionarea ca furnizor dual de energie electrica si gaze naturale, conform prezentarii Strategiei Gru- pului Electrica pentru perioada 2019-2023, pregatita pentru Adunarea Generala din 14 noiembrie. Astfel, printre obiectivele strategice stabilite de Electrica se numara si extinderea in domenii conexe si obtinerea de sinergii cu domeniile in care activea- za. (Sursa: FinancialIntelligence.ro)
  • East Capital, administrator suedez al fondurilor deschise de investitii, a ajuns la o participatie de 5.7% din capitalul social al Purcari. Acesta este primul cumparator anuntat al actiunilor WINE vandute saptamana trecuta de catre Lorimer Ventures. East Capital se concentreaza pe investitii in piete emergente si de frontiera. (Sursa: ZF.ro)
  • Compania Unilever a anuntat ca planuieste sa reduca semnificativ utilizarea plasticului, urmand sa dezvolte variante mai ecolo- gice pentru produsele sale de consum. In prezent, Unilever utilizeaza 700,000 de tone de plastic anual, dar a promis ca pana in 2025 va injumatati consumul de plastic prin vanzarea ambalajelor refolosibile sau de rezerva ce pot fi reumplute sau prin utili- zarea de materiale alternative, precum cele reciclate si va incepe colectarea a mai multor ambalaje pentru a crea un circuit pentru plasticul reciclat. (Sursa: TheGuardian.com)
  • In cursul zilei de astazi, Samsung a anuntat ca profitul trimestrial aferent T3 2019 ar fi scazut cu aproximativ 56.17% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insumand 7.7 trilioane woni (aprox. 6.43 mld. USD). In cazul in care profitul operational ar ajunge la doar 7.7 trilioane woni, ar fi in continuare peste asteptarile analistilor de 7.1 trilioane woni. Conform companiei, vanzarile consolidate trimestriale ar fi in scadere cu 5.3% fata de T3 2018, insumand 63 milioane woni. (Sursa: CNBC.com)
  • Luni, asociatia pilotilor de linii aeriene Southwest a declarat ca a intentat un proces companiei Boeing Co, potrivit caruia aceas- ta ar fi dus in eroare intentionat linia aeriana si pilotii cu privire la aeronavele 737 Max. Conform asociatiei, imobilizarea la sol din martie a aeronavelor 737 Max a dus la anularea a peste 30,000 de zboruri ale linii aeriene, producand pierderi salariale de peste 100 mil USD pentru piloti. Southwest este operatorul cu cele mai multe aeronave model 737 MAX, avand in flota 34 de aeronave la momentul anuntului privind imobilizarea la sol. (Sursa: Reuters.com)
  • Bursa de Valori de la Hong Kong a retras oferta de 37 mld. USD adresata grupului Bursei de la Londra, la mai putin de o luna dupa ce aceasta a facut publica anuntul, dupa ce conducerea bursei londoneze a respins oferta. (Sursa: wsj.com)
  • Gigantul IT intentioneaza sa angajeze aproximativ 2,000 de persoane, in cadrul unor eforturi de extindere internationala a ser- viciilor de cloud computing. (Sursa: reuters.com)
  • Grupul Banca Transilvania a anuntat vineri ca isi extinde serviciile financiare printr-o investitie in domeniul pensiilor administra- te privat. Astfel, BT Asset Management S.A.I. (BTAM) si BT Investments achizitioneaza 100% din Certinvest Pensii, compania care administreaza peste 75 de mil. RON intr-un fond de pensii facultative care are peste 9,500 de participanti. In prezent, BTAM are peste 3.9 mld. RON active, 14 fonduri deschise de investitii in administrare si peste 40,000 de clienti. Dupa semnarea angajamentului ferm de vineri urmeaza etapa de primire a aprobarii din partea ASF. De asemenea, potrivit CEO-ului Bancii Transilvania, anul 2020 o sa fie de adaptare si invatare , iar incepand cu 2021 se doresc cifre de crestere semnificativa. (Sursa: ZF.ro, comunicat companie)
  • Consiliul de Administratie al Electrica a aprobat, vineri, majorarea capitalului social al companiei cu o suma de pana la 6.05 mil. RON, prin aport in natura si in numerar. In cadrul operatiunii de majorare de capital vor fi emise 604,983 actiuni noi cu o valoa- re nominala de 10 RON, dintre care 295,144 actiuni noi pentru aportul in natura al Statului Roman. Un numar maxim de 309,869 de actiuni noi vor fi oferite spre subscriere, in cadrul exercitarii dreptului de preferinta, celorlalti actionari inregistrati in registrul actionarilor la data de 24 octombrie 2019. (Sursa: comunicat companie)
  • Compania de servicii de plati electronice, PayPal, a decis sa se retraga din grupul de companii care vor alcatui o retea care va realiza plati pe baza criptomonedei Facebook, Libra. Decizia vine ca urmare a reactiilor nefavorabile din partea oficialilor ameri- cani si europeni, care s-au impotrivit initiativei si au facut companiile de servicii de plati sa-si reconsidere participarea in cadrul respectivei retele. (Sursa: wsj.com)
  • HSBC planifica disponibilizarea a 10,000 angajati, intrucat aceasta intentioneaza sa-si diminueze costurile la nivelul intregii or- ganizatii. Confrom unor surse interne, personalul disponibilizat ocupa, in principal, posturi remunerate substantial. (Sursa: reu- ters.com)
  • Vineri, autoritatile de reglementare au anuntat ca analizeaza daca Tesla ar fi trebuit sa cheme in service, in luna mai, 2,000 de automobile, in loc sa lanseze o actualizare a software-ului pentru a rezolva potentialul defect ce rezulta in incendierea baterii- lor. Printre automobilele vizate sunt modelele S si X, generatia 2012-2019. (Sursa: reuters.com)
  • Vineri, compania PG&E a raportat, intr-un document inaintat Instantei de Faliment a SUA, datorii in valoare de 34.35 mld. USD, in cadrul unei reorganizari judiciare. Printre bancile care au finantat PG&E se regasesc: J.P. Morgan Chase, Bank of America, Barclays Bank sau Goldman Sachs Bank USA. (Sursa: reuters.com)
  • Grupul AB InBev a anuntat ca planuieste extinderea in Asia, concentrandu-se pe China, Coreea de Sud, India si Vietnam, anun- tul venind la o saptamana dupa listarea Budweiser APAC la bursa din Hong Kong. In China, unde segmentul de beri premium se bucura de popularitate, AB InBev se afla pe a treia pozitie, avand o cota de piata de 16%, spre deosebire de Asia de SE unde compania nu se afla nici macar in top 10. (Sursa: CNBC.com)
  • Transelectrica a semnat un contract de finantare in valoare de 33.43 mil. EUR, din fonduri UE, pentru constructia unei linii de curent electric in judetele Bacau, Vrancea si Galati. Linia electrica aeriana va avea o lungime de 140 km, iar procedurile pentru inceperea lucrarilor vor fi demarate in anul 2020, cu termen de finalizare in decembrie 2022. (Sursa: ZF.ro, BVB.ro)
  • Joi, compania HP Inc. a anuntat ca va reduce forta de munca cu 16%, parte a planului sau de restructurare. Compania va elimi- na 7,000-9,000 de locuri de munca, asteptandu-se sa economiseasca aproximativ 1 mld. USD pana la sfarsitul anului fiscal 2022. Conform ultimei declaratii inregistrate la SEC, HP Inc avea in jur de 55,000 de angajati la nivel global. (Sursa: Reu- ters.com)
  • Cotatia actiunilor Tesla a scazut cu peste 4% in timpul sedintei de tranzactionare de ieri, dupa ce livrarile trimestriale de 97 mii au fost sub asteptarile pietei cu 477 de automobile, dar si sub estimarile de 100 mii anuntate de Elon Musk. Compania anun- tase un numar tinta de 360—400 mii de automobile in 2019, astfel Tesla trebuie sa livreze aproximativ 105 mii de masini in ultimul trimestru pentru a-si indeplini estimarile anuntate. (Sursa: Reuters.com)
  • Joi, compania a raportat un venit trimestrial sub asteptarile pietei, Costco investind in magazine si operatiuni online pentru a-si pastra cota de piata in fata competitorilor precum Amazon.com si Walmart. De asemenea, compania planuieste sa deschida al doilea magazin in Shanghai in 2021. Veniturile totale au crescut cu 7%, la 47.5 mld. USD, dar sub asteptari cu 70 mil. USD, in timp ce castigul pe actiune de 2.69 USD a depasit cu 15 centi asteptarile pietei. (Sursa: Reuters.com)
  • Lorimer Ventures a vandut ieri pachetul de actiuni de 22.7% pe care il detinea la Purcari Wineries catre alti investitori instituti- onali, printr-un proces de bookbuilding accelerat, metoda care este exceptata de la obligatia de a pregati si publica un prospect sau vreun document de oferta. Presedintele Consiliului de Administratie Purcari si Partener al Horizon Capital, entitate ce gesti- oneaza Loremier Venutures, a declarat ca este multumit de randamentul total livrat pentru investitorii care au fost prezenti de la momentul investitiei initiale din 2010. Ieri, actiunile producatorului de vinuri s-au depreciat cu pana la 7%. (Sursa: ZF.ro)
  • Miercuri s-au inregistrat tranzactii cu titluri Romgaz de aproximativ 20 mil. RON, cele mai mari din primavara si de sapte ori peste media anului. Acest volum de tranzactionare vine la doar dupa cateva dupa ce FTSE Russell a propus introducerea a trei actiuni romanesti in indicele de piata emergenta, printre care se enumera Romgaz. De asemenea, este posibil ca investitorii sa anticipeze o posibila solicitare a statului roman pentru dividende suplimentare, similara cu cele solicitate in anii precedenti. De asemenea, parlamentarii din Comisia pentru Energie de la Senat au decis ieri ca plafonul de pret de 68 RON/MWh va fi eliminat in doua etape, pana la 31 martie 2021, cu 11 luni mai devreme decat prevede legislatia actuala. (Sursa: ZF.ro)
  • Mandatul actualului presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, se va finaliza in curand si conform unor surse din piata, actionarii BVB ar dori schimbarea acestuia cu cineva care a fost in conducerea casei de compensatie Sibiu. (Sursa: Hot- news.ro)
  • Cotatia actiunilor Airbus a scazut cu 2.04% in sedinta de tranzactionare de ieri, cel mai mic nivel din ultimele patru luni, dupa e SUA a primit aprobarea OMC de a impune taxe vamale unor produse de origine europeana, inclusiv avioane. Cu toate ca, hota- rarea era in concordanta cu asteptarile, stirile au aprofundat ingrijorarea privind un razboi comercial transatlantic, pe fundalul unei economii globale care incepe sa-si piarda avantul. (Sursa: Reuters.com)
  • Tesla a atins o productie record de 96,155 vehicule in T3, si livrari record de aproximativ 97,000 vehicule. Compania a livrat 17,000 unitati Model S/X si 79,600 unitati Model 3s. Numarul de livrari este sub ultimele estimari ale analistilor, si ar putea dezamagi investitorii dupa ce Elon Musk a afirmat ca ar putea avea livrari peste 100,000 unitati. Conform unui comunicat al Tesla, aceasta intra in T4 cu o crestere a numarului de comenzi nelivrate inca. In sedinta de tranzactionare after-hours pretul actiunilor TSLA au scazut cu peste -4%. (Sursa: Seekingalpha.com)
  • Amazon va lansa asistentul virtual Alexa in Brazilia incepand cu aceasta luna, oferind trei dispozitive diferite, parte a unei ex- tinderi rapide in cea mai mare economie a Americii Latine. Compania a angajat o echipa pentru a adapta Alexa la limba portu- gheza. Cu doar trei saptamani in urma, Amazon a introdus abonamentul Prime in Brazilia, oferind livrari gratis nelimitate la nivel national, intr-un termen de maxim 48 de ore in 90 de municipalitati. (Sursa: Reuters.com)
  • Samsung a inchis ultima fabrica de telefoane mobile din China, ca urmare a intensificarii concurentei din partea rivalilor interni pe cea mai mare piata de smartphone-uri din lume. Samsung se afla printre alte companii care si-au mutat productia din China datorita cresterii costului fortei de munca si a incetinirii economiei. Cota de piata a Samsung a scazut la 1%, comparativ cu 15% in 2013. Potrivit analistului Park Sung-soon, in China oamenii cumpara smartphone-uri din categoria low-end de la branduri domestice, si high-end de la Apple sau Huawei, iar Samsung nu are nicio speranta pentru a-si creste cota de piata. (Sursa: Reu- ters.com)
  • Vineri, Uber va lansa o noua aplicatie in Chicago, Uber Works, care va conecta lucratorii temporari care cauta un serviciu in ture cu intreprinderile care doresc sa completeze lacunele din personalul lor, potrivit unor persoane familiarizate cu aceasta decizie. Uber va crea un parteneriat cu agentii precum TrueBlue, una din cele mai mari companii de personal industrial din SUA. Potrivit Deloitte, numarul de persoane din SUA care au un job ‘alternativ’ (contractori, freelanceri, etc.) va fi de 42 mil. anul viitor, o crestere de trei ori fata de 2017. (Sursa: FT.com)
  • Transgaz si-a indeplinit cu o intarziere de 5 luni unul dintre angajamentele investitionale asumate fata de Comisia Europeana, de majorare a capacitatii de export si tranzit de gaze naturale ale Romaniei. Acest angajament a fost asumat anul trecut in fata Comisiei Europeana in cadrul unei investigatii care suspecta Transgaz de intarziere strategica a lucrarilor, de natura sa blocheze exporturile romanesti de gaze. Nerespectarea acestor angajamente poate conduce la impunerea de catre Comisia Europeana a unei amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri anuala a operatorului sistemului national de transport. (Sursa: Profit.ro)
  • Lorimer Ventures, societate inregistrata in Cipru ce detine aproximativ 23% din actiunile producatorului de vinuri Purcari, in- tentioneaza sa-si vada participatia printr-o oferta publica accelerata de vanzare. Detinerea ar urma sa fie vanduta integral sau partial, in functie de interesul si cotatiile din piata. Lorimer si-a exprimat intentia de a-si vinde participatia la jumatatea lunii august, in conditiile in care deja primise o oferta, insa compania nu a furnizat date suplimentare cu privire la perioada ofertei si parametrii acesteia. (Sursa: Profit.ro)
  • Un muncitor al Fiat Chrysler a murit intr-un accident la o fabrica din Italia, fapt care a determinat sindicatele sa lanseze o greva la uzina pentru a cere masuri mai stricte de siguranta. FCA a confirmat ca moartea angajatului a rezultat in urma unei proceduri standard din ciclul de productie. (Sursa: Reuters.com)
  • JP Morgan si-a majorat tinta de pret pentru actiunile Apple, asteptandu-se ca cotatia acestora sa creasca cu 21%, in contextul in care vanzarile noilor iPhone-uri sunt “mai puternice decat asteptarile”. Actiunile Apple au inchis sedinta de tranzactionare de marti la pretul de 224.59 USD/actiune, pretul tinta al JP Morgan fiind de 265 USD/actiune. (Sursa: ZF.ro)
  • Greva continua a sindicatului United Auto Workers a costat General Motors peste 1 mld. USD in T3, potrivit unei estimari a JP Morgan. Productia in SUA a incetat imediat cand membrii sindicatului au incetat sa lucreze pe 16 septembrie, iar productia din Canada si Mexic a devenit tot mai afectata in prima saptamana. Ieri, sindicatul a respins o noua oferta din partea GM, afirmand ca oferta nu a atins anumite standarde in ceea ce priveste salariile, asistenta medicala si angajatii temporari. (Sursa: CNBC.com, Reuters.com)
  • In cadrul unei intalniri cu angajatii din luna iulie, a carei inregistrari a fost publicata ieri, Mark Zuckerberg a abordat o serie de probleme cu tente politice, in ceea ce priveste Facebook. Principalul subiect abordat a fost amenintarea din partea candida- tului la prezidentiale, Elizabeth Warren, de a fragmenta marile companii tehnologice in companii mai mici. Inregistrarea audio arata nivelul de neliniste cauzat de promisiunea facuta de Elizabeth Warren. Zuckerberg a afirmat ca nu si-ar dori sa aiba un litigiu major impotriva propriului guvern, insa in postura unei amenintari atat de existentiale, singura solutia este de a riposta. Dupa ce a fost publicata inregistrarea, Elizabeth Warren a declarat ca ce va fi cu adevarat neplacut, este de a nu remedia un sistem corupt care permite companiilor uriase precum Facebook sa se angajeze in practici anticoncurentiale ilegale si sa incalce drepturile de confidentialitate ale consumatorilor. (Sursa: FT.com)
  • Ieri, Transgaz a inaugurat in judetul Caras Severin, Statia de Comprimare Gaze Naturale de la Jupa, reprezentand primul obiectiv din cadrul proiectului BRUA. Noua statie este o instalatie tehnologica interconectata la conductele magistrale de gaze, iar valoarea contractului de executie pentru aceasta, fara mentenanta, se ridica la suma de 103.56 mil. RON.
  • Ieri, ANRE a decis prelungirea cu sase luni a termenului de depunere a cererilor de rezervare de capacitate suplimentara pe conducta BRUA 2, dupa ce cererile inregistrate pana la data limita au fost insuficiente. Testul rezervarii de capacitate este util pentru Transgaz, care isi poate finanta astfel lucrarile de executie ale conductei BRUA 2 pe baza contractelor de rezervare de capacitate. Conducta ar urma sa transporte o parte din gazele din Marea Neagra spre Europa Occidentala de catre companiile care isi rezerva capacitatea pe viitoarea conducta. De asemenea, Transgaz s-a asociat cu CEGH printr-un Acord de Cooperare semnat la 1 august 2019, ce are in vedere infiintarea societatii romane pe actiuni Romanian Gas Hub ce va avea ca obiectiv operarea Punctului Virtual de Tranzactionare din Romania. (Sursa: Economica.net, investingromania.com)
  • Fondul de pensii administrat privat AZT Viitorul Tau, al doilea cel mai mare din Romania dupa NN Pensii, si-a majorat cu 128% detinerea la BRD, a treia banca din Romania. Investitia totala a fondului la BRD s-a majorat de la 88 mil. RON la aproximativ 222 mil. RON. (Sursa: ZF.ro)
  • Compania specializata pe eLearning, Ascendia, listeaza de maine pe segmentul ATS al Bursei de Valori Bucuresti, o emisiune de obligatiuni in valoare de 3 mil. RON. Obligatiunile ASC22 au o scadenta de 3 ani, cu o dobanda platibila semestrial de 10%. (Sursa: BVB.ro, ZF.ro)
  • Planul de reorganizare depus de compania de foraj petrolier si gaze naturale, Dafora, a fost aprobat de Tribunalul Sibiu. Tribunalul a validat prelungirea perioadei de reorganizare pentru un an si stabilirea unui program de plata pe o perioada de 4 ani, precum si fuziunea dintre Dafora S.A. in calitate de absorbanta si Dafora Group S.A. aflata in reorganizare. (Sursa: Profit.ro)
  • Companiei aerospatiale americane i-au fost atribuite 495 mil. USD din partea Pentagonului, ca adaos la suma initiala prevazuta intr-un contract prin care Lockheed Martin se obliga sa produca, printre altele, si proiectile. (Sursa: reuters.com)
  • Pratt & Whitney, companie ce apartine conglomeratului United Technologies a castigat un contract de 2.2 mld. USD din partea Pentagonului, prin care se angajeaza sa produca sisteme de propulsie F135. (Sursa: reuters.com)
  • Sprint Corporation (US.S) Pret curent 6.17 (+1.98%) P/E – P/BV 0.97 P/S 0.75 Va incheia un contract de 994 mil. USD cu Pentagonul. Responsabilitatea principala a Sprint consta in livrarea de servicii si dispositive wireless, alaturi de MetTel. (Sursa: reuters.com)
  • Cotatia actiunilor BBBY a crescut cu mai mult de 7%, dupa ce compania de servicii financiare WedBush a mentionat, printre altele, imbunatatirea guvernantei corporative a companiei. (Sursa: cnbc.com)
  • Banca Transilvania, cea mai tranzactionata actiune de la BVB, a atins vineri un maxim istoric de 2.44 RON/actiune, echivalentul unei valori de piata de 2.7 mld. EUR, dupa ce agentia FTSE Russell a anuntat includerea companiei in structura indicelui FTSE Global All Cap. (Sursa: ZF.ro)
  • MedLife a semnat o facilitate de credit sindicalizat in valoare totala de 90 mil. EUR, care include modificarea si majorarea facili- tatilor existente cu 24 mil. EUR, fonduri care vor fi folosite pentru continuarea programului de achizitii atat la nivel national, cat si la nivel international. Actiunile companiei au scazut cu pana la 3% in timpul sedintei de tranzactionare de vineri. (Sursa: ZF.ro)
  • Dorel Goia, actionar majoritar al Teraplast Bistrita, a fost numit de catre Consiliul de Administratie al companiei in functia de presedinte al CA pe durata mandatului de administrator. Dorel Goia detine 46.8% din capitalul social al Teraplast. De la incepu- tul anului si pana in prezent, titlurile TRP au un avans de 36.3%. (Sursa: ZF.ro)
  • Producatorul de materiale plastice, Prodplast, a raportat in primul semestru o cifra de afaceri consolidata de 38 mil. RON, in crestere cu 63% fata de aceeasi perioada a anului precedent, evolutia pozitiva fiind sustinuta si de vanzarile catre Biodeck SA, companie la care detine o participatie de 70%. Profitul net semestrial al companiei s-a majorat cu 237% pana la 1.7 mil. RON. (Sursa: ZF.ro)
  • Fiat Chrysler urmeaza sa plateasca 40 mil. USD deoarece ar fi oferit informatii eronate privind valoarea vanzarilor lunare, astfel rezolvand un caz privind activitatea sa din 2012-2016 cu Autoritatea de Supraveghere (SEC) din SUA. Compania ar fi prezentat o crestere lunara neintrerupta in aceasta perioada, desi cresterile de la o luna la alta s-ar fi incheiat in septembrie 2013. (Sursa: Reuters.com)
  • Volkswagen se pregateste sa combata cel mai mare proces colectiv din istoria Germaniei moderne, ultima parte a scandalului privind emisiile de noxe care a costat deja compania peste 30 mld. USD. Peste 400,000 de proprietari germani de autovehicule s-au inscris intr-un proces colectiv privind controlul testului de emisii ale automobilele Volkswagen. Cu toate acestea, avocatii VW sunt siguri ca decizia finala a procesului, care ar putea dura chiar si patru ani si poate ajunge in fata Curtii Supreme a tarii, va fi in cele din urma in favoarea companiei. (Sursa: FT.com)
  • Conform Sky News, BP s-ar pregati sa anunte pensionarea CEO-ului companiei, Bob Dudley, acesta urmand sa paraseasca com- pania in urmatoarele 12 luni. Anuntul privind plecarea lui Bob Dudley ar putea fi facuta pana la sfarsitul anului sau chiar a lunii octombrie cand vor publica rezultatele trimestriale. (Sursa: Reuters.com)
  • Bursa de la Bucuresti a fost promovata de agentia FTSE Russell la statutul de piata emergenta secundara intr-o decizie istorica pentru piata locala de capital. Ca parte a revizuirii anuale, Comitetul de Reclasificare a FTSE a decis ca Bursa de la Bucuresti a indeplinit criteriul de lichiditate. De asemenea, conform raportului oficial, trecerea Romaniei la piata emergenta secundara va fi implementata intr-o singura transa, prin eliminarea din indicele FTSE Frontier si includerea in indicele FTSE Global Equity Series incepand cu septembrie 2020. Pentru introducerea in indicele de piata emergenta trei companii de la BVB s-au incadrat in cerintele necesare: Banca Transilvania, BRD si Romgaz. (Sursa: ZF.ro)
  • Actionarii Romgaz au aprobat joi achizitionarea de principiu, de catre societate a 20% din actiunile emise de compania elena Gastrade. De asemenea, in cadrul aceleiasi sedinte a fost decisa achizitionarea de servicii juridice de consultanta, asistenta pentru achizita de actiuni, in cadrul proiectului Gastrade – Alexandroupolis. (Sursa: ZF.ro)
  • Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Transgaz, a solicitat conducerii executive a operatorului tehnic al sistemului national de transport gaze naturale un raport detaliat privind realizarea investitiilor pentru 2019, precum si distribuirea de dividende suplimentare in situatia neindeplinirii angajamentelor investitionale pana la data raportului. Valoarea investitiilor realizate de Transgaz la data de 30 iunie 2019 erau de 605 mil. RON, echivalentul unui grad de indeplinire a bugetului de investitii aprobat de 25%. Pentru finalul anului se estimeaza un nivel de realizare al programului de investitii de aproximativ 56%. (Sursa: ZF.ro)
  • Peloton Interactive a debutat ieri pe bursa de la Nasdaq la un pret de 27 USD/actiune, sub pretul de 29 USD din timpul IPO-ului. In cursul sedintei de tranzactionare, pretul a ramas relativ constant, insa a scazut la 25.76 USD/actiune spre sfarsitul zilei, inchizand in pierdere cu 11.17% fata de pretul de deschidere. (Sursa: Reuters.com)
  • Cotatia actiunilor Tesla a crescut in sedinta de tranzactionare de ieri cu 6.06%, dupa ce Elon Musk a afirmat, intr-un email catre angajati, ca Tesla ar putea avea primul trimestru cu livrari de peste 100,000 de vehicule, mai mult decat numarul record de livrari setat in trimestrul trecut (95,000). (Sursa: Bloomber.com)
  • Delta Air Lines a declarat joi ca va cumpara o participatie de 20% din LATAM Airlines Group pentru 1.9 mld. USD, creand un nou parteneriat major. Intelegerea va oferi Delta Air Lines o prezenta mai accentuata in regiune, o piata de crestere cheie in care LATAM zboara catre zeci de destinatii. Drept rezultat al parteneriatului, Delta va vinde participatia pe care o detine in cea mai mare companie aeriana din Brazilia, GOL, un competitor al LATAM Airlines Group. (Sursa: Reuters.com)
  • Compania mama a British Airways, IAG, a avertizat ca profitul pentru anul 2019 va fi cu 6% mai mic decat anul trecut, dupa ce grevele pilotilor din aceasta luna au provocat haos, fiind unele dintre cele mai mari din istoria companiei aeriene. Anterior, IAG se astepta ca profiturile pentru 2019 sa fie la acelasi nivel cu cele din anul anterior. In sesiunea de tranzactionare de ieri, actiunile companiei au scazut cu circa 4%. (Sursa: FT.com)

Aici îți poți deschide un cont de tranzacționare

Capitalul tău este expus riscurilor.

Magazine recomandate pentru shopping online:


emag.ro FashionDays PC Garage CEL.ro
altex Aoro Carturesti logo QuickMobile